Inclusiedans: over het belang van labels en het afschaffen ervan


Het is een manier van werken in het dansveld die in opkomst is en die uitgaat van beperkingen als kracht: inclusiedans. 
Wat zijn de praktische en artistieke voorwaarden om inclusiedans te kunnen maken? Theatermaker ging in gesprek met betrokkenen. Conclusie: de dag waarop de term inclusiedans kan worden afgeschaft is een mijlpaal voor de danssector. 

Al jaren maken pioniers als Joop Oonk, Adriaan Luteijn, Martine van Dijk, jonge maker Jordy Dik en enkele andere kleine initiatieven zich hard voor een werkwijze in de dans waarbij lichamelijke of psychische mogelijkheden geen belemmering vormden. Sinds 2015 is ook Holland Dance Festival (HDF) van de partij. ‘Inclusiedans is een term voor wat in het Engels vaak ‘integrated dance’ wordt genoemd. Mensen met verschillende fysieke en psychische mogelijkheden worden bij elkaar gebracht in een les of voorstelling’, vertelt Irene van Zeeland van HDF. Beperkingen worden als kracht gezien in plaats van als zwakte. Van Zeeland is Hoofd Holland Dance Festival in de Maatschappij; DanceAble heet het programma waarmee HDF bijdraagt aan een inclusieve danspraktijk. Onder deze noemer brengen zij zowel voorstellingen als lessen die inclusief zijn. Doordat Holland Dance Festival als grote organisatie in staat is om meer financiering te realiseren, zijn de ontwikkelingen binnen inclusiedans sinds enkele jaren in een stroomversnelling gekomen.

Dit artikel is verschenen in vakblad Theatermaker, editie maart 2020. Wil het volledige artikel lezen? Koop het magazine of lees het online.

Foto: Menno van der Meulen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *