Dans is topsport. Om een optimale prestatie te kunnen leveren, spelen voeding en gezondheid een steeds belangrijkere rol binnen de dansopleidingen. Hoe leren dansstudenten op een gezonde manier omgaan met voeding en met hun lichaam? Theatermaker ging in gesprek met Codarts, het Koninklijk Conservatorium en de Nationale Balletacademie.
‘Het allerbelangrijkste is dat studenten gezond zijn’, zegt artistiek leider Jan Linkens van de Haagse Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. Hun leerlingen, in de leeftijd van tien jaar tot bachelorstudenten, krijgen workshops om op hun voeding te letten. ‘Een diëtiste en een voedingsdeskundige gaan dan bijvoorbeeld met de kinderen koken. Ze leren wat gezonde voeding is en hoe je goed afwisselt. De één kan veel hebben en daar zie je niks aan. De ander moet wat meer opletten met voeding, omdat die een ander soort verbranding heeft. Jongens hoeven vaak minder op te letten dan meisjes. Meisjes komen in de puberteit en gaan soms aan de pil. Dat maakt allemaal uit.’
Dit artikel is verschenen in de Theatermaker van juli 2019. Wil het volledige artikel lezen? Klik hier.